Start 1000 (1989-1993)

Supportermiljøet i Kristiansand vokste frem på 1980 tallet, men ble ikke organisert før tidlig på 90-tallet. Start 1000 interesseklubb var først ute, og arrangerte blant annet turer, men drev mye med tiltak for å støtte Start økonomisk. Medlemskap innebar at man fikk rabattordninger (kuponger). Organisasjonen fikk også etter hvert ansvaret for å selge supporterutstyr, mange husker nok campingvognen til Start 1000 på Kristiansand stadion. Målet var å få 1000 medlemmer, hvilket man også etter hvert klarte. Misnøye med profilen gjorde at organisasjonen i 1993 endret navn til Start 1000 interesse og supporterklubb. På den tiden var det allerede et etablert supportermiljø som ikke kjente seg helt igjen i det Start 1000 drev med.

Svaberget og Tigerberget (1992-2004)

En liten periode var de organiserte supporternes navn Svaberget, men Tigerberget ble formelt stiftet 7. november 1992 (se faksimile). Invitasjonen til stiftelsesårsmøtet er signert av Laila Skotnes, Roar Wilhelmsen og Børre Fredriksen, og årsmøtet ble avholdt på Up Town i Dronningensgate. Et pussig poeng her er at vedtektene våre sier at Tigerberget ble stiftet i mars 1995, sannsynligvis fordi organisasjonen først da ble registrert i Brønnøysund registeret. Tigerberget og Start 1000 drev et år eller to parallellt, men det var Tigerberget som skulle fortsette videre utover på 90-tallet.

Up Town

Nettopp Up Town har en sentral plass i Tigerbergets historie. I begynnelsen var det et nokså lite og tett miljø som holdt til der, og de fleste kjente hverandre godt. Bortelaget supportere var alltid velkomne, og det var stor stemning i forbindelse med opplading til kampene, hvor sangene gjallet frem og tilbake mellom gruppene. Det var sjelden bråk, men ingen regel ute unntak, og Vikingsupporterne fikk en gang for seg at det var like greit å slippe alle glassene rett på dansegulvet da de var tomme. Lokalene så ikke ut. Det er mange eldre supportere som har gode minner fra denne tiden, undertegnede inkludert. Det ble også flere ganger arrangert grilling i bakgården til hotellet, og Tigerberget arrangerte flere supportercuper med tilreisende supporterklubber fra hele landet. En av gangene klarte daværende høyt profilerte leder av Klanen Anders Krystad å brekke beinet i et sent nattbad på bystranda. Jeg mener å huske han hoppet uti fra moloen, noe som altså ikke gikk særlig bra. På gamle ærverdige Kristiansand Stadion var fast tilholdsted midt på ståtribunen, hvor vi stod side om side med bortelagets supportere. Det var ikke alltid like trygt, men stort sett gikk det bra.

Menigheden (2005-2011)

MenighedenTigerbergets første periode varte helt frem til Menigheden overtok etter tidenes lengste og best besøkte årsmøte i 2005, og det var navn- og profilendring som skapte den store interessen. Det kom inn ildsjeler med nytt engasjement og nye ideer, og Menigheden ble fort en suksess, på tross av at en del mislikte navnevalget. At man spilte på bibelbeltet og ironi i dette ble for noen vanskelig å svelge. Det har imidlertid udiskutabelt aldri vært så høy aktivitet i supporterklubben som på denne tiden, med egen butikk i byen og flere tusen medlemmer på det meste. Under Menigheden tida ble det også satt opp egen ståtribune på Kristiansand stadion, som til tider var så populæt at man måtte være veldig tidlig ute for å sikre seg plass, og det ble avviklet mange supre tifo show og gjort en kjempejobb av gutta i MTC (Menigheden Tifo Christianssand), som var begynnelsen på det som senere ble Ultras 1905. På det meste var det 30-40 aktive frivillige i Menigheden. Årene etter var også bra, med både store medlemstall og høy aktivitet. Selv etter nedrykket i 2008 var det rimelig høy aktivitet. Ny stadion gav imidlertid ikke det løftet man håpet verken for Start eller supporterklubben. I tillegg var det noen episoder med bråk i forbindelse med bortekamper som gjorde at turene en periode ble innstilt (2010). Menigheden var omdømmemessig i krise, og aktiviteten dalte. I tillegg hadde sentrale personer i ledende posisjoner sagt takk for seg.

Tigerberget igjen (2012-)

Dermed kom debatten om veien videre igjen på dagsorden, og i 2012 ble supporterklubben igjen hetende Tigerberget. I kjølvannet av Menigheden hadde imidlertid nye miljøer vokst frem, som Ultras 1905 og etter hvert Gyldenløves, som hadde noen sammenfallende interesser, hvor sang og stemning på stadion stod sentralt. Alt annet ble sett på som unødvendig. Men, i realiteten har man altså hatt ulike grupper supportere i Kristiansand lenge.

Veien tilbake til Tigerberget var nok problematisk for mange, særlig nevnte grupperinger. De fikk imidlertid anledning til selv å styre supporterklubben i 2014, som vi alle vet, og aktiviteten har vel neppe noen gang vært lavere. Om meningen var å bygge ned supporterklubben for å avslutte den vil vi aldri få svar på, men det var i hvert fall ikke supporterklubbens medlemmers ønske.

 

Skrevet mars 2015 av;

Dag Esben Fredriksen

– IK Start te æ dør –

 

2015-03-07 14.15.59